tisdag 8 mars 2011

Det ska vara choklad i rabatten!


God morgon på er alla! Vi spinner vidare på skånska trädgårdar ett tag till. Mässans kanske mest intressanta produkt var det här närmast lövliknande täcket. Detta är kakao-flis, nominerad till årets trädgårdsprodukt 2011. Kakao-flis är ett hot mot mördarsnigeln och kanske många trädgårdsälskares lösning på de små slemmiga typerna. Kakao innehåller koffein och thebromin- en stimulans för människor, men giftigt för sniglar, myror och skalbaggar. Dessutom håller den rådjuren borta, något som tilltalar mig som har bambis samtliga släktingar på kalas allt för ofta.


När man sticker ner näsan i flisen lukter den till och med choklad! När kakao-flis får vatten på sig klistras skalen ihop och fungerar därför bra som marktäckare även i sluttningar. Flisen har ett ph-värde på 5-6 och passar därför även rhododendron, hortensior och azeleor. Flisen hindrar ogräs från att tränga fram och kan med fördel användas som rosgödsel när den gjort sitt i rabatten. Det räcker med ett täcke på 3 cm och det är ett prisvärt och dessutom effektivt allternativ till vanlig täckbark som behöver ett tjockare lager. Synd bara att det förmultnar så snabbt att man måste byta ut flisen vart annat år. Flisen är väldigt dekorativ och att den håller kraven från EU om ekologisk jordförbättring känns tryggt som trädgårdsfantast.

Ha en underbar dag i solen!
Kram Charlotta

Här kan du läsa mer om kakao-Flis

6 kommentarer:

 1. Jag har hört mycket om detta kakaofliset det senaste året, men jag låter andra utvärdera det :-) Låter som om det vore ett väldigt bra täckmaterial annars, jag är ganska anti mot vanlig täckbark.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Låter som något man borde investera i , undrar hur det går ihop med hundar som gärna äter allt och inte tål choklad...
  Tack för att du tittade in till mig så jag hitttade dig.

  Anna

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Ja lite bättre kunde de allt gjort det. Någon mysig servering och kanske fler plantskolor och skånska visningsträdgårdar kunde visat upp sig. Jag fick också höra om kakaofliset. Jag tror trädgårdsägarna är glada om de kan få bukt på problem med mördarsniglar och andra små kryp. Dessvärre så förlitar jag mig inte helt och hållet på informationen jag fick som börjar med "förhindrar ogräs". Men det lät definitivt intressant!

  SvaraRadera
 5. jag har testat vanligt barkflis och så pinjebarkk - OK men det ligger inte på plats och VÅR hund älskade att fixa, gräva, äta, sprätta mm mm i detta material. Nu har vi så tätt med växter så behovet finns liksom inte längre. Ja...säkert bra men...likaså sprätter fåglarna, koltrastarna mest, runt i det hela...

  Men det är hur det funkade hos mig med bark - chokladböneskal är kanske helt annorlunda?

  Kram anna vattenkanna

  SvaraRadera
 6. Har aldrig hört talas om kakaoflis, låter ju intressant. Har själv nästan inga mördarsniglar i min trädgård, men mamma som bor i grannkommunen har betydligt fler (och även rådjur på besök då och då).

  Tack för din snälla kommentar hos mig, blev jätteglad!

  Ha en bra dag!
  Kram Marie

  SvaraRadera